Przepisy

Ćwiartki z kurczaka zawijane w boczku

Ćwiartki z kurczaka zawijane w boczku

  • 25 min. + pieczenie 40 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 7,20 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • pomarańcza - 1 szt.
  • oliwki zielone - 200 g
  • przyprawa Knorr do mięs
  • - 1 łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • kasza gryczana - 200 g
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • pieczarki - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • olej - 5 łyżek
  • jarmuż - 1 opak.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • marchewka - 5 szt.
  • boczek w plastrach - 200 g
  • sól, pieprz

Krok 1.

Ćwiartki z kurczaka umyj i natrzyj przyprawami i olejem. Wyciśnij sok z pomarańczy, a skórkę pokrój w cienkie paski. Mięso polej sokiem i oprósz skórką. Tak przygotowanego kurczaka owiń boczkiem i włóż na blaszkę do rozgrzanego do 1800C piekarnika.

Krok 2.

Po 15 minutach do piekącego się mięsa dodaj pokrojone w drobne paski paprykę, cebulę i pieczarki. Piecz kolejne 25 minut w 170 stopniach.

Krok 3.

Jarmuż gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Krok 4.

Pokrój i ugotuj marchewkę. Kiedy będzie miękka, odcedź ją i ugnieć na purée. Dodaj oliwki i wymieszaj składniki. Ćwiartki z kurczaka wyłóż na talerz, obok ułóż warzywa i jarmuż. Dodaj kaszę oraz purée marchewkowe. Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry