Przepisy

Domowe gołąbki w sosie własnym

Domowe gołąbki w sosie własnym

  • 40 min + duszenie 35 min
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 7,50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa - 0,8 kg
  • kapusta biała - 1 szt.
  • ryż - 0,5 kg
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • cebula - 2 średnie szt.
  • marchewka - 2 średnie szt.
  • curry - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 30% - 3 łyżki
  • pieczarki - 0,5 kg
  • por - 1 szt.
  • szczypior - 1 pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • białe wino półsłodkie - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz

Krok 1.

Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włoż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotuj przez ok. 7 minut na małym ogniu. Wyjmij kapustę z wrzątku, ostudź, wrzątek wylej. Rozbierz kapustę z liści, odcinaj delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie przesmaż na oliwie drobno posiekane w kostkę pieczarki, cebule, por, czosnek, startą marchew, całość dopraw solą, pieprzem oraz łyżką curry. Do wszystkiego wlej wino i smaż do odparowania ok. 2 minut (flambirowanie).

Krok 2.

Mięso zmiel lub poproś o to w Delikatesach Centrum, wymieszaj z ugotowanym ryżem (ugotuj go wedle zaleceń producenta na opakowaniu), 3 łyżkami koncentratu, dodaj flambirowane warzywa i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodając łyżkę curry.

Krok 3.

Wymieszany farsz zawiń w liście kapusty i ułóż w garnku jeden przy drugim. Podlej wodą i duś pod przykryciem przez 35 minut na wolnym ogniu.

Krok 4.

Ugotowane gołąbki przewiąż zielonym szczypiorkiem (szczypiorek polej wcześniej gorącą wodą, aby zmiękł). Jako dodatek serwuj kwaśną śmietanę w osobnej miseczce. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry