Przepisy

Klopsiki schabowe

Klopsiki schabowe

  • 30 min + gotowanie 30 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 9.50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • schab bez kości - 0,6 kg
  • jaja - 2 szt.
  • kasza bulgur - 200 g
  • kalarepa - 2 średnie szt.
  • jabłka - 2 szt.
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • śmietana - 1 szklanka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • koperek - 1 pęczek
  • mąka - 1/2 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • biała rzodkiew - 1 średnia szt.
  • szczypior - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • koper włoski - 1 szt.
  • sól, pieprz

Krok 1.

Zmiel schab (lub poproś o to w Delikatesach Centrum), dopraw solą, pieprzem, cynamonem, słodką papryką i wciśnij czosnek. Wbij jaja i dodaj mąkę. Masę dobrze wymieszaj.

Krok 2.

Ugotuj kaszę bulgur wedle zaleceń na opakowaniu.

Krok 3.

Z mięsa uformuj małe kuleczki i wrzucaj je do gotującej się wody w garnku. Klopsiki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 7 minut). Jeśli lubisz rumiane i chrupiące klopsiki, to krótko podsmaż je na złoty kolor. W międzyczasie w drugim garnuszku przygotuj sos: wlej śmietanę, dodaj posiekany koper, dopraw do smaku solą.

Krok 4.

Na tarce zetrzyj kalarepy oraz jabłka, drobno posiekaj średni korzeń białej rzodkwi. Wszystkie składniki wymieszaj z oliwą, dopraw solą i cynamonem. Na talerz wyłóż kaszę, klopsiki, polej sosem i dołóż surówkę. Udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry