Przepisy

Rolada z indyka w cieście

Rolada z indyka w cieście

  • 30 min + pieczenie 30 min
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 8,10 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet z piersi indyka - 1 kg
  • kasza gryczana - 250 g
  • marchewka - 4 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • jaja - 3 szt.
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • kurkuma - 2 łyżki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • cebula - 2 szt.
  • masło - 50 g
  • mleko - 150 ml
  • mąka - 200 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej - 200 ml
  • sól

Krok 1.

Umyj i osusz filet z indyka, następnie rozklep na duży płat o grubości 0,5 cm. Następnie przygotój ciasto: wymieszaj jajka z mlekiem i mąką, 2 łyżkami kurkumy, dopraw solą.

Krok 2.

Marchewkę i korzeń pietruszki pokrój w cienkie paski i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj sól i pieprz młotkowany z kolendrą. Składniki ułóż na rozklepanym filecie i zawiń w roladę.

Krok 3.

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę, a następnie przesmaż na maśle i wymieszaj z kaszą.

Krok 4.

Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm, obtocz w cieście i smaż na patelni do zrumienienia na średnim ogniu. Do garnuszka wlej śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na talerz nałóż kaszę gryczaną, obok kawałek usmażonego indyka w cieście oraz sos. Smacznego!