Przepisy

Kurczak curry ze słodkimi buraczkami

Kurczak curry ze słodkimi buraczkami

  • 35 min + pieczenie 15 min
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 7,40 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 6 cebul szalotek
  • 1 opak. przyprawy curry
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 200 ml śmietany kremowej 30%
  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Krok 1.

Pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę, czosnek oraz curry. Duś całość 10 minut.

Krok 2.

Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z miodem i cukrem, wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika na 15 min. Piecz w temperaturze 175 oC.

Krok 3.

W tym czasie ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe, wbij do nich 2 żółtka, dodaj masło i gałkę muszkatołową, a następnie ugnieć na purée.

Krok 4.

Do uduszonego kurczaka dodaj śmietanę kremową i posiekaną natkę pietruszki (według uznania). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż ziemniaki, obok upieczone buraki i potrawkę curry z kurczaka. Posyp natką pietruszki.

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry