Przepisy

Rolada drobiowa z papryką w pomidorowym sosie

Rolada drobiowa z papryką w pomidorowym sosie

  • 20 min + pieczenie 25 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 6,65 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g białego ryżu
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 100 ml śmietany kremowej 30%
  • świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól, pieprz

Krok 1.

Umyj filet z kurczaka i rozbij go na cienki plaster.

Krok 2.

Na rozłożony filet wyłóż pociętą w paski paprykę, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz tabasco. Zwiń w roladę, a następnie owiń folią aluminiową. Piecz 25 min w temperaturze 170 oC.

Krok 3.

Ugotuj ryż. Wymieszaj go z 50 ml śmietany, 2 łyżeczkami kurkumy i sokiem z połowy pomarańczy.

Krok 4.

Do garnka wrzuć pomidory z puszki, kilka listków bazylii, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj pozostałe 50 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Całość duś ok. 10 minut do uzyskania konsystencji sosu.

Na talerzu połóż porcję ryżu. Roladę drobiową pokrój w 2-centymetrowe kawałki i połóż na ryżu. Całość polej sosem.