Przepisy

Lasagne z mięsem i sosem

Lasagne z mięsem i sosem

  • 20 min + pieczenie 25 min
  • 6 os.
  • 567 kcal/os.
  • 4,85 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 0,5 kg żółtego sera
  • 1 opak. makaronu lasagne
  • 0,7 kg mięsa mielonego (dowolne)
  • 2 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru

Krok 1.

Mięso mielone przesmaż na patelni z odrobiną oleju oraz poszatkowaną cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Krok 2.

Przecier pomidorowy przesmaż na patelni z 2 łyżkami cukru do połączenia składników, dodaj posiekaną bazylię.

Krok 3.

Mięso wymieszaj z powstałym sosem pomidorowym.

Krok 4.

Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i zacznij przekładać surowe płaty lasagne mięsem z sosem tak, aby ostatnią warstwą był makaron. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz w temperaturze 170 oC przez 25 min.