Przepisy

Roladki z szynki

Roladki z szynki

  • 85 min
  • 4 os.
  • 750 kcal/os.
  • 7,60 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 300 g boczku surowego
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 250 g papryki konserwowej

Krok 1.

Szynkę pokroić w plastry i cienko rozklepać.

Krok 2.

Ogórki, paprykę konserwową, boczek, cebulę pokroić w drobne paski. Wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz nałożyć na przygotowane mięso i zawinąć w roladki. Dusić w garnku 40 minut.

Krok 3.

Kapustę posiekać drobno i dusić w garnku z masłem, cynamonem, rodzynkami oraz miodem, aż będzie miękka.

Krok 4.

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać mąkę, jajka. Uformować małe kluski
i gotować je w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Obok roladek z szynki położyć kapustę oraz kluski polane sosem powstałym z roladek.