Przepisy

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

  • 40 min
  • 4 os.
  • 700 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 5 czerwonych cebul
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g białego ryżu
  • 2 marchewki
  • groszek w puszce
  • 500 g mrożonej brukselki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tabasco
  • kurkuma

Krok 1.

Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w soli, pieprzu i kilku kroplach tabasco.

Krok 2.

Warzywa (cebulę, pieczarki, paprykę) pokroić na kawałki i nabić na przemian z mięsem na patyczki do szaszłyków.

Krok 3.

Ugotowany ryż wymieszać  z ¼ kostki masła i dodać 1 łyżkę kurkumy oraz drobno poszatkowaną marchewkę. Na małym ogniu udusić do miękkości marchewki i dodać groszek.

Krok 4.

Ugotować brukselkę, przesmażyć ją krótko na maśle i dodać 4 łyżki bułki tartej.Całość smażyć jeszcze ok. 4 min do połączenia się składników.

Szaszłyki podaj z ryżem i brukselką.