Przepisy

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

  • 75 min
  • 4 os.
  • 680 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 czerwone papryki
  • 1 por
  • 400 g marchewki
  • 400 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 100 g majonezu
  • 100 g masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • papryka słodka, pieprz
  • 2 łyżki przyprawy curry

Krok 1.

Łopatkę pokroić w kostkę i przesmażyć z musztardą.

Krok 2.

Do łopatki dodać paprykę słodką, pieprz, liść  laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, a następnie pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dusić pod przykryciem godzinę.

Krok 3.

Ugotowaną kaszę przesmażyć na maśle i doprawić curry.

Krok 4.

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać drobno skrojony por, wymieszać z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem.