Przepisy

Maślany udziec z indyka z aromatyczną kaszą gryczaną

Maślany udziec z indyka z aromatyczną kaszą gryczaną

  • 25 minut + pieczenie
  • 4 os.
  • 560 kcal/os.
  • 6,15 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • ok. 750 g udźca z indyka
  • ½ kostki masła
  • 400 g kaszy gryczanej Melvit
  • 300 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 kapusta pekińska
  • 500 g marchwi
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 2 łyżeczki cukru
  • cytryna
  • rozmaryn, tymianek - świeży lub suszony
  • sól, pieprz, papryka

Krok 1.

Udziec umyj, osusz, natrzyj połową porcji masła, papryką, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Włóż go w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 45 minut.

Krok 2.

Po tym czasie ponownie posmaruj mięso pozostałym masłem, przełóż go na ruszt i piecz kolejne 25 minut w temperaturze 165ºC.

Krok 3.

Ugotuj kaszę gryczaną. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż i dodaj do kaszy.

Krok 4.

Pokrój drobno kapustę pekińską, dodaj do niej startą marchew, dopraw solą, pieprzem, olejem, cukrem, a na końcu skrop cytryną.
Smacznego!