Przepisy

Karkówka z miodem i śliwkami suszonymi

Karkówka z miodem i śliwkami suszonymi

Przygotowanie

Krok po kroku...

Karkówkę nacieramy solą i pieprzem. Robimy w mięsie dziurę, napełniamy suszonymi śliwkami. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i posiekanymi ziołami. Nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Pieczemy w temp. 180 -200 stopni pod przykryciem przez godzinę i bez przykrycia przez 30 min. Polewając czasami wytworzonym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Składniki

  • karkówka ok 1,5 kg
  • 150 g. suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • rozmaryn