Przepisy

Lekkie tortille z orzeźwiającą salsą z mandarynek

Lekkie tortille z orzeźwiającą salsą z mandarynek

  • 40 min
  • 4 os.
  • 600 kcal / 1 os.
  • 6 zł / 1 os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 6 mandarynek
  • 1 awokado
  • 2 limonki
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czosnek
  • świeża natka pietruszki i kolendra
  • 500 g udźca z indyka bez skóry
  • 30 g masła klarowanego
  • 8 szt. tortilli pszennej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 przyprawa Chili con carne
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cynamon

Krok 1.

Zeszklij cebulę skrojoną w kostkę, chili i czosnek na maśle klarowanym. Mięso skrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawą Chili con carne i dodaj do cebuli.

Krok 2.

Po 10 minutach dopraw łyżeczką cynamonu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dodaj kukurydzę i fasolę, skrop sokiem z 1 limonki. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Tortille lekko zarumień na suchej patelni. Nałóż 8 równych porcji na tortille i zwiń jak krokiety.

Krok 4.

Przygotowanie salsy: rozgnieć awokado, dopraw solą, pieprzem do smaku i sokiem z 1 limonki. Dodaj drobno skrojonego pomidora oraz pokrojone w cząstki mandarynki i wymieszaj.

Tortille podawaj przekrojone pod kątem z salsą w małej miseczce. Smacznego!