Przepisy

Filet z kurczaka z dynią

Filet z kurczaka z dynią

Przygotowanie

Krok po kroku...

Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć. Potem dodać dynię i chwilę smażyć.

Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu. Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz.
Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz. Filet złożyć lub zawinąć w roladę.
Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet.
Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku.

Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.

Składniki

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1/ cebuli
  • 120 g dyni Hokkaido
  • 1/4 szk bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 duże jajko
  • mąka do obtaczania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia