Przepisy

Pieczone pierogi kalafiorowo - serowe

Pieczone pierogi kalafiorowo - serowe

Przygotowanie

Krok po kroku...

W naczyniu rozpuścić cukier i drożdże w letniej wodzie.
Odstawić w cieple miejsce na ok.10 min pod przykryciem.
Do większej miski wsypać mąkę i sól.
Gdy drożdże "ruszą" - zaczną się pienić - wlać je do mąki i ręcznie wyrobić ciasto.
Następnie dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać aż oliwa się całkowicie wchłonie.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min..

Kalafior podzielić na różyczki, zalać mlekiem i uzupelnić tylko taką ilością wody aby kalafior był zanurzony.
Ugotować do miękkości.
Następnie przelać przez sito aby pozbyć się płynów a sam kalafior zmiksować z dodatkiem 2 żółtek.
Wsypać posiekane pistacje i starty ser. Wymieszać.
Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku.

Kiedy ciasto przynajmniej podwoi objętość podzielić go na części, każdą część cienko rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia obsypanym lekko mąką i wycinać szklanką kółka.

Na każde nałożyć łyżeczką porcję farszu i palcami oprószonymi mąką formować pierogi dokładnie zlepiając.
Rozkłócić pozostałe żółtka i posmarować nimi wierzch pierogów, a następnie posypać sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i zapiec 15 - 20 min. na rumiano.
Gotowe polać stopionym masłem.

Składniki

Ciasto:

  • 50 dkg. mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 małe op. drożdży instant (7g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine

Farsz kalafiorowo - serowy:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mleka
  • woda
  • 4 żółtka
  • 10 dkg. tartego żółtego sera
  • 3 łyżki orzeszków pistacjowych
  • masło do polania pierogów
  • szczypta gałki muszkatołowej (czubek małej łyżeczki)
  • sól do smaku
  • 5 łyżek nasion sezamu