Przepisy

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem

Przygotowanie

Krok po kroku...

Szpinak rozmrozić, przyprawić solą i pieprzem.
Filety z kurczaka ponacinać poziomo, nie przecinając jednak do końca, tak aby powstała kieszonka.
Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Na jedną część nałożyć szpinak, posypać posiekanym drobno czosnkiem, papryczką pepperoni i ułożyć na nim plasterki mozzarelli.
Przykryć drugą częścią kieszonki i przenieść na blachę do pieczenia – tak postąpić z każdym filetem.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. Wstawić blachę z przygotowanymi kieszonkami i zapiekać przez 15 min.
Warzywa na patelnię poddusić na oliwie.
Można też wyłożyć je na blachę do pieczenia razem z mięsem i poddusić je w piekarniku.

Filety podawać na warzywach.

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 op. szpinaku liście
  • 1 op. warzyw na patelnię z przyprawą włoską
  • 1 kula sera mozzarella
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz