Przepisy

Kurczak w migdałach z pikantnym sosem pomidorowym

Kurczak w migdałach z pikantnym sosem pomidorowym

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, polać olejem, oprószyć solą i tymiankiem. Przemieszać. Ułożyć płasko na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.na ok. 40 min.

W tym czasie przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć koncentrat pomidorowy z ketchupem i oliwą. Dodać czosnek i pieprz kajeński. Doprawić do smaku solą. Można dodać sos tabasco.
Gotowy sos przelać do sosjerki i odstawić w chłodne miejsce.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć lekko solą i pieprzem.
W głębszej misce rozkłócić jajka, wycisnąć do nich sok z cytryny, dodać mąkę i migdały. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Filety zanurzać w powstałej masie i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Składniki

Mięso:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 7 dkg. płatków migdałowych lub posiekanych migdałów,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cytryna,
  • 1 kg. ziemniaków,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz kajeński,
  • kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie) – dla smakoszy ostrych sosów.