Przepisy

Pierś z kurczaka w pomidorach z mozarellą

Pierś z kurczaka w pomidorach z mozarellą

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzy i rozmarynu. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odkładamy, lekko studzimy i kroimy wzdłuż na 2-3 plastry.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory z puszki (lub ok. 300 ml gęstego przecieru pomidorowego), czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy i dusimy przez ok. 5 min.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie na mięsie układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia przez ok. 10 min, do momentu aż ser się rozpuści.

Podajemy jako danie obiadowe z ryżem i sałatą lub z grzankami.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 20 dag mozzarelli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • olej

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry