Przepisy

Orientalny kurczak

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso pokroić w niewielkie paski obtoczyć w sosie sojowym wymieszanym z przyprawami oraz miodem. Odstawić na ok. 30 minut aby mięso nabrało smaku.

W tym czasie pokroić paprykę oraz cebulę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Następnie dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie całość podlać bulionem oraz pozostałym sosem z marynowania mięsa, do tego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić do smaku jeśli to konieczne i dusić całość ok. 20 minut aby warzywa się nie rozgotowały.

Po tym czasie w razie potrzeby można zagęścić sos mąką ziemniaczaną.

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki pokrojone w zapałkę
  • kilka grzybków mun, wcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki
  • spora garść zielonego groszku, może być mrożony
  • garść kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól opcjonalnie

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry