Przepisy

Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami

Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.
Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.

Marynata

Musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na ok. 15 min.

Cukinię kroimy w cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt.
Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25 min na złoty kolor.
Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z cebulką.

Filety z kurczaka marynatą musztardową zamarynowałam, następnie cienkie plastry cukinii do nich dodałam. Ziemniaczki dobrze doprawiłam i grilla rozpaliłam. Wszystko w folię aluminiową schowałam i spokojnie czekałam, aż filety będą ozłocone, a ziemniaczki dobrze upieczone. Całość posiekaną młodą cebulką ze szczypiorkiem posypałam i smaczny obiad gotowy miałam.

Składniki

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy miodowej Dijon
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Ponadto:

  • 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • ok. 1 łyżka suszonej pietruszki
  • świeży lubczyk
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • 1 główka czosnku