Przepisy

Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem

Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem

Przygotowanie

Krok po kroku...

Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.
W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min.

Świeży brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy na wierzch kurczaka, przykrywamy pokrywką i całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Brokuły powinny być al dente. Całość doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.
W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody,
odcedzamy.

Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i albo całość zagotowujemy, albo pozostawiamy pod przykryciem.

Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi porami, brokułami, a całości nadajemy delikatnego korzenno- słodkawego smaku bazylią czerwoną, a czarnuszką kontrastu i chrupkości.

Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem
Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Smaczne, kolorowe, ale przede wszystkim danie fit – zdrowe, dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 por
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
  • sól do smaku
  • 1 świeży brokuł
  • 250 g ryżu pełnoziarnistego
  • świeża bazylia czerwona
  • czarnuszka do posypania