Przepisy

Kalafior nadziewany mięsem

Kalafior nadziewany mięsem

Przygotowanie

Krok po kroku...

Z kalafiora wydrążyć głąb, tak by nie naruszyć "konstrukcji"kalafiora.
Podgotować 10 min. Ostudzić.

Surowe mięso mielone doprawić solą i pieprzem, ziołami. Dodać jajo, bułkę tartą. Faszerować dziurę po głąbie, wciskać mięso między przestrzenie poszczególnych różyczek. Można sobie pomóc drewnianą szpatułką, lub patyczkiem po lodach.

Kalafior obłożyć serem gouda, zawinąć całego w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 30 min, w zależności od wielkości kalafiora. Pod koniec pieczenia odwinąć folię i pozwolić zapiec się serowi.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 0,5 kg mięsa mielonego, mieszanego
  • trochę bułki tartej
  • 1 jajo
  • ser gouda
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie