Krok 1. Pasta pomidorowa
Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Ugotuj ryż według zaleceń z opakowania. Zblenduj suszone pomidory z octem balsamicznym, miodem i kilkoma liścmi bazylii, dodaj sól i pieprz.
Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Ugotuj ryż według zaleceń z opakowania. Zblenduj suszone pomidory z octem balsamicznym, miodem i kilkoma liścmi bazylii, dodaj sól i pieprz.
Figi opłucz i pokrój w plasterki. Przekrój każdy filet na 3-4 cienkie plastry i lekko je rozbij. Na każdym plastrze szynki połóż filet, posmaruj pastą z pomidorów oraz dodaj 2-3 plastry figi, a następnie całość zroluj.
Roladki zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Podsmaż roladki na gorącej patelni w min. 0,5-centymetrowej warstwie oleju, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 oC.
Gruszki umyj, następnie przekrój na pół. Na patelni upraż goździki z cynamonem, dodaj masło, miód oraz odrobinę soli. Gruszki zalej zalewą i piecz w piekarniku w 180 oC do złotego koloru (ok. 15 min). Gotowe gruszki podaj na rukoli z wiórkami czerwonej cebuli, posypane parmezanem. Smacznego!