Przepisy

Kolorowe ciasto borówkowe

Kolorowe ciasto borówkowe

Autor: Marta

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciasto

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając, dodajemy olej, proszek do pieczenia i żółtka, na koniec mąkę , wylewamy na dwie jednakowe blachy o wymiarach 25x40cm i pieczemy w temp. 180st, 20 min.

Masa

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, bitą śmietaną w proszku, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody . Dzielimy masę na dwie równe części do jednej dodajemy zblednowane borówki a drugą pozostawiamy bez dodatków.

Frużelina borówkowa

Borówki miksujemy blenderem, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzątku, dodajemy galaretki jagodowe i mieszamy, a następnie studzimy do momentu aż zacznie lekko tężeć.

Przełożenie ciasta

Ciasto biszkoptowe-masa biała- biszkopty okrągłe- masa borówkowa-ciasto biszkoptowe- frużelina borówkowa- płatki kokosowe

Smacznego:)

Składniki

Biszkopty:

  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru kryształ
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 litry śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka borówek
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 2 łyżki żelatyny

Frużelina borówkowa:

  • 1kg borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki o smaku jagodowym
  • Dodatkowo 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • Opakowanie płatków kokosu do dekoracji