Przepisy

Kruche ciasto z serem i borówkami

Kruche ciasto z serem i borówkami

Autor: Marta

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.

Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).

Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.

Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie ma konieczności dodawania, ale ciasto jest pulchniejsze)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 600 g jagód lub borówki amerykańskiej