Przepisy

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami

Autor: Aneta

Przygotowanie

Krok po kroku...

Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek.

Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Salsa truskawkowa

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.

Kluseczki kładzione szpinakowe

Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta.

W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch.

Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia.

Smacznego :)

Składniki

  • 450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz cytrynowy
  • sól ziołowa
  • wiórki masła

Kluseczki kładzione:

  • 2 jajka
  • 2 brykiety mrożonego szpinaku
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Dekoracja:

  • granat-ziarna
  • świeża mięta
  • truskawki