Przepisy

Tort truskawkowa rozeta

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Biszkopt (forma o średnicy 22cm)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.

Masa śmietanowa

Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasze blaty biszkoptowe pamiętając o dodaniu części owoców do środka. Pozostałą masą dekorujemy boki tortu. Zostawiamy część masy śmietanowej do dekoracji wkładając ja do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówkę do dekorowania tortów. Boki tortu obsypujemy posypką czekoladową.
Górny i dolny rant tortu dekorujemy śmietaną.

Na koniec duże truskawki przecinamy na plastry i układamy na samej górze tortu zaczynając układać dookoła od rantów, aż do środka. Dekorujemy dodatkowo miętą.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru

Masa śmietanowa:

  • 1 litr kremówki 36%
  • 1 serek mascarpone
  • 4 śmietan-fixy
  • 6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • posypka czekoladowa dookoła tortu
  • mięta do dekoracji.

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry