Przepisy

Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią

Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią

Autor: Ewa

Przygotowanie

Krok po kroku...

Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka.
Biszkopty drobno rozkruszyć. Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.

Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając.
Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki.

Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 60 g biszkoptów ( u mnie okrągłe )
  • 1 konfitur-fix ( 25 g )
  • 350 g cukru
  • 3 łyżki karmelu z wanilią ( w młynku )