Przepisy

Truskawkowiec pod bezową chmurką

Truskawkowiec pod bezową chmurką

Autor: Ewa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem. Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą. Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.

Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.
Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać bułką tartą.

Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.
Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.
Upieczone ciasto wystudzić.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szk cukru

Chmurka:

  • 4 białka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 kisiel truskawkowy

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry