Przepisy

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Autor: Teresa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Forma 24 - 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia

1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po schłodzeniu ściąć ostrym nożem odstającą skórkę.

2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić lub lekko rozgnieść. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać. Zmiksować blenderem i do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.

3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Masę krówkową lekko podgrzać, wymieszać z likierem i rozsmarować na biszkopcie.

4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.

5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

6. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać zimne cappuccino i zimną ale płynną galaretkę. Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Pianka cappuccino:

  • 110g cappuccino czekoladowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 16 g cukru waniliowego
  • 500 g śmietany 30%
  • 150 g masy krówkowej kakaowej
  • 1 łyżka likieru czekoladowego

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry