Przepisy

Pianka Truskawianka

Pianka Truskawianka

Autor: Anula

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Galaretkę na piankę przygotowujemy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do zgęstnięcia.

Biszkopt przygotowujemy w następujący sposób. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.

W tym czasie ubijamy śmietanki w proszku z mlekiem. Następnie dodajemy do nich po łyżce wystudzonej galaretki i mieszamy na wolnych obrotach.
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Połowę pianki wylewamy na gotowy i wystudzony biszkopt. Na tej warstwie układamy truskawki i zalewamy resztą masy piankowej.

Wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby pianka zastygła.
Po tym czasie na piankę wylewamy tężejącą galaretkę i z powrotem wkładamy ciasto do lodówki.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Pianka:

  • 2 śmietanki kremowe w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 szklanki wody (do galaretki)
  • 1 kg truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej na wierzch, przygotowana wg przepisu na opakowaniu

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry