Przepisy

Truskawki prosto z trawki

Truskawki prosto z trawki

Autor: Anula

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody.
Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.

Ciasto piekę w papilotkach - nakładam je łyżką do wysokości ok. 2/3 papierka. Piekę w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).
Studzę ciastka (uwaga - z wierzchu są raczej złote niż zielone, ale to... pozory). ;)

W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.

Z ciastek odcinam wierzch, drążę środek i kruszę go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakładam ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość truskawek (albo innych dostępnych akurat owoców).

A później delektuję się truskawkami prosto z trawki! Mniam! :)

Składniki

Ciasto:

  • 450 g mrożonego brykietu ze szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść truskawek

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry