Przepisy

Truskawkowy sernik na zimno ze słoneczną nutą

Truskawkowy sernik na zimno ze słoneczną nutą

Autor: Ewa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Etap pierwszy

Gorącą i przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki agrestowe o dokładnie wymieszać a potem schłodzić.
Do innej miski przełożyć serek i jogurt, zmiksować a potem dodać chłodną ale lekko tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.

Etap drugi

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i na nie wylać masę serowo jogurtową.
Następnie za pomocą łyżki kłaść konfiturę wyjętą prosto z lodówki robiąc kleksy.
Jeżeli kleksy konfitury się do końca nie zatopią w masie lekko je docisnąć łyżką.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia masy.

Etap trzeci

Gdy sernik się chłodzi w 500 ml gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i schłodzić.
Może lekko stężeć ale być jeszcze płynna.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić w grubsze plastry a potem ułożyć je na zastygłym serniku tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Gdy truskawki są rozłożone wylać na nie galaretkę i ponownie wstawić tortownicę do lodówki do stężenia.

Składniki

  • 500 g serka śmietankowego w wiaderku
  • 400 g jogurtu naturalnego ( kremowego )
  • 3/4 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 g słonecznej konfitury
  • 400 g truskawek
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • okrągłe biszkopty

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry