Przepisy

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Autor: Ewa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany. Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.

Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy. Przekroić na dwa placki.

Masa

3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.

Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.

Przełożenie

Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.

Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek ( L )
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 1/4 szk mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 500 ml mleka 2 %
  • 50 g budyniu śmietankowego
  • cukier do smaku
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • ok. 600 g truskawek

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry