
Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym
- Kategoria:
- Tagi:
drukuj pobierz
Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską.
Truskawki umyć osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki. Twaróg rozkruszyć dodać do truskawek. Wsypać cukier i melisę. Całość wymieszać. Ja z farszu robię kulki wielkości orzecha.
Ciasto cienko rozwałkować, rozłożyć kulki i zlepić pierogi. Pierogi gotuję 2 - 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Połowę truskawek przeznaczonych na sos rozgnieść w rondlu, dodać cukier wino i cynamon. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia, dodać resztę truskawek, małe w całości, duże przekrojone i chwilę razem pogotować. Pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.