Przepisy

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Autor: Teresa

Przygotowanie

Krok po kroku...

Drożdże, łyżka cukru i 2 łyżki mleka wymieszać i zostawić na 10 minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do ciepłego mleka włożyć pokrojone masło. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, drożdże, mleko z masłem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 9 części. Z każdej uformować owalny placek. Na środku położyć pokrojone w ćwiartki truskawki, boki naciąć nożem i przełożyć jeden przez drugi.

Ułożyć drożdżówki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i niech chwilę podrosną.
Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 25 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 200 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • sól