Przepisy

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Autor: Justyna

Przygotowanie

Krok po kroku...

W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Mieszamy. Następnie do miski z mąką i drożdżami wbijamy jajko i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C (ja piekę z termoobiegiem).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą część sprężystego ciasta rozciągamy formując prostokąty grubości ok. 1 cm. Prostokąty kroimy na ok. 1,5 cm paski. Każdy pasek zwijamy w ślimaka dodatkowo skręcając go podczas zwijania. Tak uformowane drożdżówki przekładamy w sporych odstępach na blachy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ¼ szklanki oleju
  • Truskawki - około 2 garście

Lukier:

  • cukier puder
  • odrobina soku z cytryny