Przepisy

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor: Anna

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x34cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min

Truskawki mrożone zagotować z 1 szklanką cukru. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kolejno dodać 1/2 kostki masła, wymieszać. Masę truskawkową rozłożyć na biszkopcie.

Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie.

Piankę wyłożyć na masie truskawkowej.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru kryształ

Masa truskawkowa:

  • 2 paczki truskawek mrożonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 kostki masła

Pianka:

  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 śmietan fix

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry