Przepisy

Ciasto wenus

Ciasto wenus

Autor: Anna

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Upiec biszkopt z 6 jaj (Wielkość blaszki do pieczenia: 24x39cm). Na upieczony, wystudzony biszkopt wyłożyć truskawki.
2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody.
3. Ser zmiksować z 2 łyżkami cukru. Do sera dodawać stopniowo tężejącą galaretkę
4. Śmietanę ubić ze śnieżką. Dodać do sera, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
5. Kokos z cukrem uprażyć na maśle na złoty kolor.
6. Masę wyłożyć na ułożone na biszkopcie truskawki.
7. Wierzch ciasta posypać ostudzonym prażonym kokosem. Ciasto włożyć do lodówki.

Składniki

  • Biszkopt z 6 jaj

Masa:

  • 500 ml śmietany 30% (Kremówka)
  • 1 śnieżka
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru

Kokos prażony:

  • 10 dag kokosu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • truskawki