Przepisy

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Autor: Anna

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min

Sporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek).

Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt.

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru kryształ
  • 5 łyżek mąki pszennej

Masa truskawkowa:

  • 900g truskawek
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru kryształ

Produkty polecane

179

Mąka Luksusowa Typ 550

Sarita

529

Jaja klatkowe
kl. M

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry