Przepisy

Kruche babeczki z kremem jaglano truskawkowym

Kruche babeczki z kremem jaglano truskawkowym

Autor: Ewelina

Przygotowanie

Krok po kroku...

Krem

Kaszę gotujemy w mleku aż wchłonie cały płyn.Odstawiamy do ostudzenia.Truskawki szypułkujemy i miksujemy razem z kaszą, dolewając mleko, żeby uzyskać gładką nie za gęstą konsystencję.

Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto, najpierw posiekać nożem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i napełnić nim foremki na babeczki, posmarowane odrobina dowolnego tłuszczu.

Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić i napełnić kremem jaglano-truskawkowym, ozdobić świeżymi truskawkami.

Składniki

Krem:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka + około 1/2 szklanki
  • 500g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i zastępujemy 3 łyżkami kakao)
  • 200 g chłodnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka