Przepisy

Quiche wiosenny z rzodkiewką

Quiche wiosenny z rzodkiewką

Autor: Iwona

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Margarynę pokroić w kostkę dodać do niej przesianą mąkę, sól, jajka i 3 łyżki wody, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.

Papryki i wędlinę pokroić w większą kostkę, a cebule w piórka na patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim cebule, papryki oraz wędlinę dodać tymianek i odsączony z zalewy groszek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wystudzić.

Okrągłą formę około 25 cm średnicy wysmarować tłuszczem, schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy w kilku miejscach nakłuć widelcem.

Do przygotowanej formy przełożyć całe nadzienie i zalać ubitymi jajkami razem ze śmietaną i szczyptą soli po wierzchu posypać startym żółtym serem.

Piec w 180st około 45 minut po upieczeniu podawać gorące posypane plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem.

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 16 dag margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 30 dag chudej wędliny drobiowej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 dag żółtego sera

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry