
Szaszłyki z kurczaka na trawie cytrynowej z mango
- Kategoria:
- Tagi:
drukuj pobierz
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy sos sojowy, sok z cytryny i miód. Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Trawę cytrynową myjemy osuszamy, dzielimy na pół lub ćwiartki. Nabijamy kawałki kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony.
Cebulki obieramy, kroimy w piórka. Wyciskamy sok z limonki. Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy sokiem z limonki i winem. Dodajemy cebulkę i dusimy ok 5 min. Mango obieramy (można zostawić kawałki do dekoracji), kroimy w kostkę. Papryczki myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy mango i papryki do cebuli, mieszamy. Siekamy natkę pietruszki, posypujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Robimy ozdobne kopczyki. Dekorujemy papryką i natką.
Nakładamy porcje sosu mango, na to układamy szaszłyki.
Smacznego!