phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Ciasto Tropikalna Wyspa

Ciasto Tropikalna Wyspa

Autor: Wioleta

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciasto

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.

Krem

W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody. 

Złożenie ciasta

W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi
  • 50 g szpinaku baby

Nasączenie:

  • 100 ml wody
  • Sok z 1 limonki

Krem budyniowy:

  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny

Dodatkowo:

  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • Cukier puder do posypania
  • Mięta i limonka do dekoracji

Produkty polecane

449za 10 sztuk

Jaja kurze

wielkość L / chowu klatkowego

Dodaj
do listy
Powiększ zdjęcie4.49 zł za 10 sztuk
0.45 zł za sztuka
149

Mąka Kuchenna Typ 650

Sarita

499

Olej słonecznikowy Kropla Słońca

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry