Przepisy

Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem)

Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem)

Autor: Diana

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników.
(Czekolada powinna się rozpuścić.) 

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno, lekko schłodzić a następnie przełożyć na ostudzone ciasto.

Banana pokroić w plasterki i ułożyć na bitej śmietanie.
Całość posypać wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.

Dodatkowo ciasto można ozdobić wedle uznania. 

Składniki

Ciasto:

  • 100g ryżu (użyłam Basmati)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 3 duże łyżki miodu (użyłam słonecznikowego)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:
  • 1 banan
  • wiórki kokosowe do posypania
  • wiórki czekoladowe do posypania

Produkty polecane

185

Ryż Sarita

biały długi

189

Śmietana
Mleczna Zagroda

18%

189

Czekolada Amelia

deserowa

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry