Przepisy

BANOffee - sernik bananowo-toffi

BANOffee - sernik bananowo-toffi

Autor: Anula

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciastka "petitki" kruszymy i mieszamy z roztopionym i lekko wystudzonym tłuszczem, aż otrzymamy coś w rodzaju mokrego piasku (kto był na plaży, ten wie). ;-)

Formę do pieczenia (średnica między 20 a 27 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód papierem do pieczenia.

Wykładamy na formę masę ciasteczkową i dociskamy, aż powstanie w miarę jednolity blat ciasta. Chłodzimy w lodówce, a w tym czasie robimy masę serową. A robi się ją tak...

Jajka miksujemy i dodajemy do nich cukru, nadal miksując.
Dorzucamy po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, nie przerywając ucierania mikserem, aż powstanie gładka masa. Żadnych grudek!

Dodajemy mąkę ziemniaczaną (przesianą) i mieszamy łyżką.

Masę dzielimy na 2 części - 1/3 i 2/3.
Włączamy też piekarnik - niech nagrzeje się do 170 stopni Celsjusza.

Do mniejszej porcji dodajemy 200 g masy krówkowej i miksujemy, aż wyjdzie jednolita paćka. ;-)

Na schłodzony spód wylewamy masę krówkowo-serową i po wyrównaniu podpiekamy w piekarniku - po włożeniu do środka formy, możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to ok. 30 minut.

Wyjmujemy formę i delikatnie umieszczamy na podpieczonym cieście białą masę sernikową (te odłożone wcześniej 2/3, gdyby się ktoś nie zorientował). Wyrównujemy i pieczemy przez godzinę w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Studzimy gruntownie (nawet całą noc), a następnie przekładamy na paterę, talerz lub inne cudo, by dokonać ostatecznej dekoracji.

A dekoracja polega na wyłożeniu na sernik masy krówkowej (tej, która została w puszce), a następnie - na udekorowaniu jej bananami.

Teraz wersja wierzchnia. Śnieżki wsypujemy do garnka z mlekiem i ubijamy na sztywno.
Masę śmietankową wykładamy na ciasto. Na wierzchu powinna wylądować starta czekolada.

Przechowujemy ciasto w chłodnym miejscu, o ile po upieczeniu jest jeszcze co przechowywać, bo... ciasto znika. W zastraszającym tempie. ;-)

Smacznego, bananomaniacy! :)

Składniki

Spód:

  • 120 g ciastek petitek (albo podobnych)
  • 50 g roztopionego tłuszczu (masło/margaryna)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka (400 g) masy krówkowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kartoflanki

Pozostałe składniki:

  • 3 banany (pokrojone na plastry i skropione sokiem cytrynowym, żeby nie ciemniały)
  • 2 śmietany z torebki typu "śnieżka"
  • 1,5 szklanki mleka UHT
  • kilka kostek czekolady

Produkty polecane

479

Masło Ekstra
Mleczna Zagroda

279

Twaróg Mleczna Zagroda

klinek

229

Mleko spożywcze świeże

Mleczna Zagroda 3,2%

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry