Przepisy

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym

Autor: Małgorzata

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Filety z udźca myjemy, osuszamy, każdy kawałek kroimy na 3 części. W szklance łączymy ze sobą starty na tarce imbir, posiekaną chilli, sok z pomarańczy i sos sojowy. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści na patelnie wkładamy kurczaka i smażymy go po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby ładnie się zarumienił.

Na patelnie wlewamy wymieszany sok pomarańczowy z przyprawami, patelnie przykrywamy i dusimy mięso 15 minut. Po tym czasie patelnie odkrywamy i odparowujemy powstały sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 5 -7 minut ).

Kurczaka serwujemy posypanego szczypiorkiem i plasterkami pomarańczy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.

Składniki

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • ½-1 papryczka chilli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ pomarańczy w plasterkach (opcjonalnie)
  • 1/3 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry