Przepisy

Dyniowe knedle ze śliwką

Dyniowe knedle ze śliwką

Autor: Teresa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ziemniaki, dynię i twaróg dobrze rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść.
Śliwki umyć wyjąć pestki a w ich miejsce włożyć miód.
Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 20 części. Z każdej zrobić placek położyć śliwkę i uformować kulę. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.

Po ugotowaniu polać stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Rada:
Zamiast posypki z cynamonem, możemy użyć startej czekolady.

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g ugotowanej dyni Hokkaido
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g twarogu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • sól do smaku
  • 20 szt śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry