Przepisy

Dyniowo-korzenne pierniki

Dyniowo-korzenne pierniki

Autor: Ewa

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy całość kilka minut. Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 1-2 minuty.
Do masy dodajemy dynie i miksujemy aż składniki się połączą.
Stopniowo dodajemy mąkę mieszając już łyżką aż do połączenia się składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości kasztana, układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polukrować. Smacznego :)

Uwaga:
1) Puree z dyni zwyczajnej, ponieważ jest mocno wodniste, należy odsączyć dokładnie np. na gazie.
2) Ilość mąki zależy od rodzaju puree. Jeżeli puree będzie "mokre", wówczas należy dodać troszkę więcej mąki lub formować kulki rękoma obsypanymi mąką, bowiem ciasto będzie się kleiło.

SMACZNEGO :)

Składniki

  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 150g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia