Przepisy

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

Autor: Katarzyna

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki, a w tym czasie przygotowujemy muffinki. Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem.
Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut tzn. aż babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyciskamy na nie krem za pomocą szprycy.

Babeczki dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego :)

Składniki

BABECZKI (12 sztuk):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki puree z dyni

KREM:

  • 3 czubate łyżki masy kajmakowej
  • 250g serka mascarpone
  • cukrowe kuleczki

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry